Klaar voor de start?

Volgens Marco is het rijden van de Cape Epic net een project: je begint met een visie, dan ga je kijken of het haalbaar is qua tijd en kosten en of het wel mag van het thuisfront, zoek je een partner met dezelfde doelstelling en ambities, ga je plannen en doe je alle voorbereidingen, en uiteindelijk pas je het plan aan waar nodig – bijvoorbeeld wanneer je moet overwerken terwijl je eigenlijk moet trainen of als je voedingsrepen het niet zo goed doen in de hitte als je gedacht had (oeps!).

Ter voorbereiding op de grande Cape Epic, deden de heren mee aan de Cape Cycle Tour. Ze fietsten en klommen langs Kaap de Goede Hoop en haar pinguïns, de maagdelijke stranden en azuurblauwe zee van Chapmans peak,  de glorieuze 12 Apostelen, en finishten in het voetbalstadium bekend van het FIFA WK in 2010.

Hieronder zie je een kort fragment van de Cape Cycle Tour langs de maagdelijke stranden en azuurblauwe zee van Chapmans peak.

Credits: Marco van den Helm Youtube Kanaal

Nadat een Nederlandse professor van Universiteit Stellenbosch genaamd Prof. Robert P Lamberts de heren benaderde met de vraag om deel te nemen aan een onderzoek van zijn studenten, onderworpen Stephan en Marco zich vorige week als een stel proefkonijnen aan tal van testen – onder welk een VO2max test. Door dit onderzoek willen de onderzoekers meer te weten komen over het effect van de stand en verandering van de voeten en spieren en wat dit doet tijdens een zeer intensief evenement als de Cape Epic. Na de wedstrijd zullen onze jongens zich nogmaals aan een aantal testen onderwerpen, waarna de onderzoekers de data kunnen analyseren en hun studie kunnen concluderen.

Tijdens dit bezoek aan Stellenbosch, hebben Stephan en Marco meteen de kans genomen om het G-Spot (ja je hoort het goed!) parcours alvast te verkennen. Dit parcours staat bekend als ‘mountainbike heaven’ door de vele technische gedeeltes met drops, jumps, double jumps, ramps, etc. Deze zal terugkomen in stage 5 van de Cape Epic.

Het laastste dat hen te wachten stond was de registratie die afgelopen zondag plaatsvond, waarbij de heren mee mochten doen aan het ‘amabubesi breakfast’ voor deelnemers die de Cape Epic minimaal 3x uit hebben weten te fietsen. Helaas ging Stephan na afloop ziek naar het hotel en liep Marco een lekke band en gebarsten velg op tijdens zijn verkenningstocht van het Proloog parcours… als dat maar goed gaat.

 

Af!

Daar gingen ze dan. Ook al was het niet de eerste keer dat Marco en Stephan meedoen, is toch het altijd weer spannend! Stephan voelde zich al iets beter en kreeg vanaf de start weer direct zin in de wedstrijd.

Ze gingen niet te hard van start. Vooral omdat de eerste 12 km vanaf de Universiteit van Cape Town steil, technisch en voornamelijk klimmen is. Hierna kwam het zwaarste stuk genaamd Dead Man’s Tree, waar duizend toejuichende supporters hen aanmoedigden met rinkelende koebellen om naar boven te fietsen. Op dit punt hadden ze al flink wat teams ingehaald.

Na de Tafelberg kwam het beruchte technische downhill parcours genaamd ‘Plum Pudding’. Waar veel mensen liepen of zelfs hard zijn gevallen, hebben zij het toch mooi uit kunnen rijden. Na een paar kilometers afdalen kwam de finish, waar zij uiteindelijk 55ste werden binnen hun categorie en 225ste van alle deelnemers. Dit met een finishtijd van 1:03 uur.

Nu door naar Hermanus!

 

Zie hier een terugblik van de 2019 Absa Cape Epic Prologue.

Credits: Absa Cape Epic Official Youtube Channel

 

Voor de liefhebbers is hier nog de live stream van Cape Epic Stage 1

Credits: Absa Cape Epic Official Youtube Channel