Nieuws overzicht

Op woensdag 16 februari aanstaande van 19.00 tot ca. 20.30 uur organiseert Bright Cubes een webinar over het onderwerp: “OWASP Top 10 - Anno 2022”. De webinar start om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 20.30 uur.   De OWASP TOP 10 lijst heeft als doel het bewustzijn te vergroten over de meest kritische beveiligingsrisico's voor ontwikkelaars en de beveiliging van webapplicaties in het algemeen. Het wordt ten zeerste aanbevolen om deze lijst te gebruiken als een effectieve eerste stap voor elke organisatie naar het produceren van veiligere code en applicaties. Elke 4 jaar wordt de OWASP Top 10 opnieuw gepubliceerd. De meest recente OWASP Top 10 is die van 2021. Onze collega Harald van der Laan neemt je mee in de huidige Top 10 en de verschillen met de oude versie.

We hebben weer een bijzonder leerzame webinar achter de rug op 15 december. Deze keer over het thema Observability & OpenTelemetry in de Praktijk! Observability lijkt het nieuwe toverwoord om inzicht te krijgen in complexe cloud applicaties. Het is wat anders dan monitoring, maar welke verschillen zijn er eigenlijk? Bij de modernisatie van IT-systemen en hun monitoring kom je OpenTelemetry steeds vaker tegen. Wat is OpenTelemetry, wat heeft het met Observability te maken en wat heb je er in de praktijk aan?

Bright Cubes is bezig om ook op het vakgebied van security meer kennis en oplossingen aan te bieden. Daarom zijn wij er trots op dat we mogen aankondigen dat ook Securityspecialist Gerard Vellema per 1 juni ons team is komen versterken. Met diepgaande kennis van Security en veel ervaring in het begeleiden van opdrachtgevers naar een optimaal beveiligde netwerkomgeving gaat hij onze opdrachtgevers adviseren op welke wijze hun omgeving optimaal te beveiligen. Gerard is een zeer ervaren Netwerk- en Security Specialist met ervaring als projectleider en security architect binnen een groot aantal verschillende organisaties. Gerard is een daadkrachtig persoon, waardoor hij van nature de rol van meewerkend voorman, lead engineer, architect en later ook projectleider, vaak op zich heeft genomen. Hij kan vanuit de functionele behoeften van de business, heel goed de vertaalslag maken naar de techniek. Gerard deelt zijn kennis graag met collega’s en helpt organisaties met de ontwikkeling van een Security Roadmap passend bij de ambitie van de organisatie. Hij kan zijn passie voor de inhoud soms niet onder stoelen en banken steken en vind het belangrijk om ook inhoudelijk mee te kunnen blijven denken om als adviseur en architect collega’s te blijven te helpen hun werk beter en efficiënter te kunnen doen. Bright Cubes streeft naar een goede samenwerking tussen consultants en klanten. Communicatie, kennisdeling en inleving in de belevingswereld van stakeholders is hierbij belangrijk. Wil jij bedrijven ook helpen met het veiliger maken van hun IT omgeving? Stuur je CV via één van onze vacature pagina’s of neem direct contact met ons op.

Op woensdag 14 juli aanstaande van 19.00 tot ca. 20.30 uur organiseert Bright Cubes een webinar over het onderwerp: “Reacting to Reactive Programming”. De webinar start om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 20.30 uur.   Het concept van Reactive Programming is niet nieuw, maar wint de laatste jaren gestaagd aan populariteit. Dit komt onder andere door de schaal van de hedendaagse applicaties, de hoeveelheid gebruikers en de verwachte gebruikerservaring. Reactive programming is een deel van de mogelijke oplossing. Tijdens deze webinar nemen onze sprekers je mee in het gedachtegoed van Reactive Programming. Wat betekent het, wat zijn de valkuilen en hoe zetten we het concreet in? In onze voorbeelden gaan we aan de slag aan de hand van RxJs. Laat je inspireren!

Webinar samengevat: Ansible to the Maxx Afgelopen woensdag heeft Bright Cubes een spraakmakende en leerzame webinar georganiseerd over het onderwerp: “Ansible to the Maxx”. Kijk hem hier volledig terug. Inhoud Dat Ansible een zeer krachtige IT innovatie tool is die inmiddels door duizenden organisaties wordt gebruikt om complexiteit uit omgevingen te halen en herhalende acties te automatiseren is voor velen wel bekend. Tijdens deze webinar heeft Harald van der Laan ons meegenomen in de kracht van Ansible om ons nog meer inzicht te geven in de mogelijkheden die Ansible te bieden heeft. Harald heeft een aantal voorbeelden gegeven aan de hand van projecten bij meerdere organisaties. Hierbij kun je denken aan een automatisch systeem dat werkplekken uitrolde voor ontwikkelaars en het opzetten van een wekelijkse automatische patch cycle, met monitoring en reporting. Spreker: De spreker van deze webinar is Harald van der Laan, Senior Consultant bij Bright Cubes Onderwerpen: Harald heeft vanuit zijn ervaring de meest relevante onderwerpen de revue laten passeren, waaronder: Wat is Ansible? Waar kan ik Ansible gebruiken? Verschillen tussen Ansible en Puppet. Ansible in de praktijk. Ansible automatiseren (Ansible Tower/AWX) Wil je andere Bright Cubes webinars terugkijken? Check onze playlist op YouTube

Op woensdag 2 juni aanstaande van 19.00 tot ca 20.30 uur organiseert Bright Cubes een webinar over het onderwerp: “Ansible to the Maxx”. De webinar start om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 20.30 uur. Dat Ansible een zeer krachtige IT innovatie tool is die inmiddels door duizenden organisaties wordt gebruikt om complexiteit uit omgevingen te halen en herhalende acties te automatiseren is voor velen wel bekend. Tijdens deze webinar neemt onze consultant Harald van der Laan je mee in de kracht van Ansible en krijg je nog meer inzicht in de mogelijkheden die Ansible te bieden heeft. Harald zal een aantal voorbeelden geven aan de hand van projecten bij meerdere organisaties. Hierbij kun je denken aan een automatisch systeem dat werkplekken uitrolde voor ontwikkelaars en het opzetten van een wekelijkse automatische patch cycle, met monitoring en reporting. Laat je inspireren!

Webinar samengevat: Building a Virtual Assistant Vorige week woensdag hebben we vanuit Bright Cubes weer een spraakmakende webinar georganiseerd over het onderwerp: “Building a Virtual Assistant”. Tegenwoordig komen we dagelijks in aanraking met virtuele assistenten. Je telefoon ondersteunt Google Now of Siri, in je woonkamer staat Amazon Alexa of Google Home. Soms vraag ik me af of mijn gesprekspartner tijdens het chatgesprek met een klantenservice nu een persoon of een virtuele assistent was? Tijdens deze webinar hebben we met Clouddiensten een spraak gestuurde virtuele assistent opgezet. Dit hebben we gedaan door te kijken welke stappen er in een menselijke conversatie zitten en hoe dit is vertaald in de techniek. De nadruk van de webinar lag met name op het handson ontwikkelen van een virtuele assistent. Spreker: De spreker voor deze webinar was Bjarni Coenen, Senior Consultant bij Bright Cubes De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen: - Human conversation - Conversational AI - Language understanding - Speech control - Hands on development / demo - Vragen Wil je ander Bright Cubes webinars terugkijken?

In mijn vak als Azure Cloud Solutions Engineer kom je veel toffe tools tegen. Een groot deel van de ‘gangbare’ tooling is open-source, wat hun ontwikkeling alleen maar ten goede komt. Er zijn enkele grote bedrijven (zoals Google, Microsoft en RedHat) die hun eigen software volledig open op o.a. GitHub plaatsen. Een ander grote partij hierin is HashiCorp. Zij zijn de makers van meerdere populaire tools voor (cloud) engineers, zoals o.a. Consul, Vault, Packer en Terraform. Met die laatste twee tools ben ik aan de slag gegaan bij mijn nieuwe opdrachtgever.

Dennis versterkt Bright Cubes om klanten te helpen met de ontwikkeling van hun Technologische Roadmap met de Cloud als facilitator. Wij zijn er super trots op om onze nieuwe collega Dennis Glasbergen te mogen presenteren die per 1 maart als Cloud Solutions Architect is gestart in ons DevOps/ Cloud team. Dennis is In de afgelopen jaren werkzaam geweest binnen de Schiphol Group waar hij zich heeft ontwikkeld tot Solutions Architect en Technisch Lead engineer met een enorme kennis en ervaring met de bouw van een grote (Hybrid) Cloud omgeving en daarbij behorende Technische en organisatorische veranderingen. Dennis gaat andere bedrijven en IT Managers helpen met de ontwikkeling van hun Technologische Roadmap, alsmede het ontwikkelen van hun architectuur en de technische implementatie. Dennis is daarmee de ideale meewerkend voorman, architect en technisch specialist om bedrijven te helpen hun infrastructuur toekomstbestendig te maken met “de Cloud” als facilitator. Dennis start bij Bright Cubes binnen het Cloud/ DevOps team waarbij hij naast het adviseren van klanten ook zijn kennis en ervaring met collega’s kan delen en Bright Cubes kan helpen om groeien naar een van de beste Cloud advies bedrijven van Nederland om daarmee onze opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn.

Onze collega en Senior Consultant Martijn Bakker is druk op weg een van de best gecertificeerde Azure specialisten en architecten van Nederland te worden. Onlangs heeft Martijn zijn AZ-303 certificering behaald. Dit is de certificering voor Microsoft Azure Architect Technologies. Direct aansluitend heeft hij ook zijn Microsoft Architect Design (AZ-304) behaald en is daarmee Microsoft Azure Solutions Architect Expert. Voor de Azure Solutions Architect Expert-certificering heb je ruime vakkennis nodig in het ontwerpen en implementeren van oplossingen die op Microsoft Azure draaien, inclusief aspecten als rekenkracht, netwerk, storage en security. Ook heb je vaardigheden nodig voor het beheren van Azure en dien je de Azure-ontwikkelings- en DevOps-processen goed te begrijpen. Verantwoordelijkheden die bij een Azure Solutions Architect Expert liggen zijn onder andere het adviseren van stakeholders en het vertalen van requirements naar secure, schaalbare en betrouwbare cloudoplossingen. Als Azure Solution Architect werkt Martijn onder andere samen met cloud engineers en stakeholders om oplossingen te implementeren.

Met trots mogen we aankondigen dat Bright Cubes afgelopen week de samenwerking verder heeft uitgebreid. Bright Cubes is officieel Gold Partner geworden op het gebied van Application Integration. In de afgelopen jaren hebben we enorm geïnvesteerd in trainingen en certificering op het gebied van Microsoft Software Development, Application Development, DevOps, Data en Integration. Daarmee zijn we inmiddels een van de beter gecertificeerde consultancy- en projectenorganisaties in ons vakgebied.

Woensdag 24 februari hebben we bij Bright Cubes een bijzonder leerzame webinar georganiseerd over: “Toegevoegde waarde met Git”. Inhoud webinar Hoewel Git niet meer weg is te denken in de DevOps wereld wordt deze techniek veelal onderschat en strategisch onvoldoende belicht en benut. Git is voor veel mensen iets engs, een soort black box waarvan ze eigenlijk niet weten wat er precies in gebeurt. Hoe komt dat? Wat is Git en waarom wordt het zoveel gebruikt? En waarom vinden veel mensen het eng of moeilijk te bevatten als concept? In deze workshop zijn verschillende git strategieën behandeld en ook hoe dit binnen de DevOps gedachte is te plaatsen. In plaats van diep in te gaan op technische details heeft onze consultant Thom Koomen het plaatje geschetst op een wat hoger niveau, zodat het meer helderheid biedt in de perceptie die veel mensen van Git hebben. Spreker: De spreker voor deze webinar was Thom Koomen, Consultant bij Bright Cubes De volgende onderwerpen zijn aan bod geweest: - GIT Strategie in complexe projecten - Branching Strategie - Git Ops - Best Practices - Pitt Falls - Vragen Wil je ander Bright Cubes webinars terugkijken? Check onze YouTube playlist