Background image

Leerzame Webinar "AKS Provisioning & Configuration met Terraform"

Afgelopen woensdag hebben we vanuit Bright Cubes wederom een bijzonder leerzame webinar georganiseerd. Dit keer over het toepassen van Terraform voor het aanmaken en configureren van een AKS (Azure Kubernetes Service) cluster in Azure.

Onze collega en cloud engineer Tommy de Jong heeft ons wegwijs gemaakt in de ins en outs van dit onderwerp. In een ideale wereld is je Kubernetes cluster namelijk net zo inwisselbaar als de containers die er op draaien. AKS (Azure Kubernetes Service), maar net zo goed EKS van Amazon en GKS van Google, maken het creëren van een Kubernetes cluster al heel makkelijk.

Dit levert echter een kaal cluster op, zonder enige vorm van configuratie of standaard tooling. Terraform stelt je in staat om het creëren en configureren van je infrastructuur te automatiseren d.m.v. code – ook wel Infrastructure-as-Code (IaC) genoemd.

Dit webinar laat zien hoe je Terraform kan gebruiken om, door middel van één druk op de knop, binnen enkele minuten een volledig Kubernetes cluster te creëren, configureren en een applicatie te deployen met automatische SSL certificaten via LetsEncrypt. Vervolgens is het net zo makkelijk om het cluster met een ander Terraform commando weer af te breken. En dat is nog maar het begin!

Tijdens deze webinar heeft Tommy ons geleerd wat de kracht is van Infrastructure-as-Code met Terraform en hoe je dit in de praktijk kunt toepassen.

De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:

 • De basis: Waarom Kubernetes?
 • Waarom AKS versus zelf een Kubernetes cluster opzetten?
 • Wat is Terraform?
  • Welke problemen lost het op?
  • Wat is het verschil met bijvoorbeeld ARM of Ansible?
  • Wanneer wel, en wanneer zeker niet?
 • Demo; geautomatiseerde deployment van een AKS cluster met daarop een applicatie beveiligd met HTTPS
 • Vragen

Mocht je zelf aan de slag willen gaan met de code die gebruikt is in de demo, kun je hier het GitHub repo vinden: https://github.com/BrightCubes/terraform-aks-webinar

Bij vragen kun je contact opnemen met Tommy de Jong op tommy.dejong@brightcubes.nl

 

Gerelateerde onderwerpen:

Ben jij een IT-professional die zich breder wil ontwikkelen?
Neem dan contact met ons op!
Telefoon: 088-81 81 100
E-mail:bastiaan.konings@brightcubes.nl

Deel dit bericht