Kubernetes ingezet voor een duurzame IT-omgeving
Bij een grote financiële dienstverlener staat innovatie en duurzaamheid centraal. Als Bright Cubes kregen we de kans om impact te maken met technologie. Eén van onze projecten richtte zich op het verduurzamen van de IT-infrastructuur van deze organisatie. Dankzij de mogelijkheden van Azure en Kubernetes hebben we gezorgd voor een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk.
De uitdaging
De klant beschikte over vier volwassen enterprise-scale Azure Cloud-omgevingen. Deze omgevingen zijn opgebouwd op basis van Infrastructure-as-Code en Continuous Integration en Continuous Delivery (CI/CD), wat resulteerde in een uiterst stabiel en flexibel platform. Bij het bouwen van het monitoringplatform en de bijbehorende processen stonden continuïteit, beheersbaarheid en veiligheid centraal. We zagen de mogelijkheid om de opdrachtgever extra te ondersteunen door duurzaamheid in de vorm van het CO₂-gebruik structureel opnemen, in de rapportages, en om dit vervolgens te kunnen optimaliseren.

Onze oplossing
Doordat het platform volledig cloud-native draaide binnen Azure, was het mogelijk om gebruik te maken van het Emissions Impact Dashboard. Dit dashboard is een tool voor het monitoren van CO₂-uitstoot in Azure-omgevingen. De inzichten hieruit hebben we gecombineerd met de schaalbaarheid van Kubernetes (AKS) en KEDA. Hierdoor kan er actief worden gestuurd op CO₂-gebruik en kan het platform optimaal renderen.
Globaal zijn de volgende maatregelen genomen:
- Efficiënt resourcegebruik: Door de gebruikte virtuele machines qua type beter af te stemmen op de workloads en deze strategisch in- en uit te schakelen, waren de workloads sneller klaar en waren er minder resources nodig. Dit leidde direct tot een lagere energieconsumptie.
- Autoscaling: Tijdens piekuren schalen de containers automatisch op om aan de vraag te voldoen. In rustigere periodes worden ze juist afgeschaald, waardoor onnodig energieverbruik wordt voorkomen.
- Monitoring en optimalisatie: Door observability-tools zoals Prometheus en Grafana te integreren, monitoren we continu de prestaties en het energieverbruik van de infrastructuur. Dit stelt ons in staat om bij te sturen en verdere optimalisaties door te voeren.
Het resultaat
De combinatie van het Emissions Impact Dashboard en Kubernetes leidde tot indrukwekkende resultaten:
- 31% minder CO₂-gebruik door efficiënter gebruik van resources. Dit resulteerde in een aanzienlijke reductie van operationele uren per week, van 168 naar 70 uur. De virtuele machines draaien nu 98 uur per week minder.
- 34% kostenbesparing op IT-operaties door het verminderen van cloud resource gebruik.
- 100% gelijkwaardige dienstverlening: Door een slim schakelschema te hanteren en met KEDA in te spelen op early indicators, bleven de KPI’s onveranderd en binnen de geldende SLA’s.
Dit project bewijst dat technologie een sleutelrol kan spelen in het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Kubernetes fungeerde als katalysator voor efficiëntie en innovatie, terwijl we tegelijkertijd een positieve impact maakten op het milieu. Als Cloud Engineer ben jij in dit soort projecten de spil die ervoor zorgt dat duurzame keuzes samengaan met technische excellentie.
Benieuwd hoe we je kunnen helpen?
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie of team. Wij nemen graag de tijd om ons te verdiepen in jullie vraag, kans of problematiek waarna we samen kijken welke vorm van dienstverlening het beste past. Omdat we onze organisatie flexibel hebben ingericht zijn we ook bereid om buiten deze kaders te kijken om elkaar te kunnen helpen.

Alex Verstappen - Directielid
Neem contact op met mij. Ik ben bereikbaar op alex.verstappen@brightcubes.nl. Je kunt natuurlijk ook het formulier invullen.