Balk-website.png
Bright Learning

Terugblik: workshop Docker voor beginners bij Bright Cubes

Twee weken geleden organiseerden we een succesvolle Docker voor beginners workshop, waarbij zowel interne als externe deelnemers welkom waren. De dag begon met een gezellig buffet waar iedereen de kans had om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. Het was een mooie gelegenheid om in een informele setting alvast wat ideeën en vragen over Docker en containers te bespreken, voordat de hands-on sessie van start ging. 

In de workshop werden de grondbeginselen van containerization uitgebreid besproken. Deelnemers kregen inzicht in waarom containers essentieel zijn in moderne softwareontwikkeling en wat de voordelen zijn van het gebruik ervan in DevOps-processen. Nadat de theorie was behandeld, konden de cursisten meteen aan de slag in een digitale omgeving om de geleerde kennis in de praktijk te brengen. Binnen enkele uren hadden ze een solide basis gelegd die hen in staat stelt om verder te bouwen en hun kennis van Docker uit te breiden.
De workshop was volledig hands-on, waarbij de deelnemers zelf hun eigen containers ontwierpen, bouwden en vervolgens met behulp van Docker Compose online deployden op Azure infrastructuur. Dit betekende dat de cursisten hun webprojecten direct konden benaderen vanuit hun eigen browser, wat zorgde voor een mooie praktijkervaring. Het werken met echte projecten maakte het voor de deelnemers tastbaar en relevant, omdat ze direct konden zien hoe hun code in een containeromgeving werkte.
Gedurende de sessie werden een aantal belangrijke onderwerpen behandeld, zoals:

- Achtergrond van containers: Waarom en hoe containers zijn ontstaan en waarom ze vandaag de dag zo belangrijk zijn in softwareontwikkeling.
- Containers bouwen: Hands-on ervaring in het creëren en beheren van containers.
- Netwerken: Het verbinden van containers om samen te werken in een netwerk.
- Bestandssystemen: Hoe containers omgaan met data en bestanden.
- Orchestratie: Het beheren en schalen van meerdere containers tegelijk.
Met Docker Compose als afsluitende stap werd getoond hoe containers gemakkelijk kunnen worden gedeployed in een productieomgeving.
Het was een leerzame en interactieve sessie met volop ruimte voor vragen en discussie. We kijken terug op een zeer geslaagde dag met veel enthousiaste deelnemers! Heb je de workshop gemist of wil je meer leren over Docker? Houd onze pagina in de gaten voor toekomstige workshops en evenementen! 

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie of team. Wij nemen graag de tijd om ons te verdiepen in jullie vraag, kans of problematiek waarna we samen kijken welke vorm van dienstverlening het beste past. Omdat we onze organisatie flexibel hebben ingericht zijn we ook bereid om buiten deze kaders te kijken om elkaar te kunnen helpen.

Lotte-ZA-min.png

Lotte Kriesch - Unit Manager Data & Software Development

Neem contact op met mij. Ik ben bereikbaar op lotte.kriesch@brightcubes.nl. Je kunt natuurlijk ook het formulier invullen.

Meer nieuwsitems!

De eerste groep alumni van Bright Minds Development Programma

Bright Cubes Weekend 2024

Workshop Docker op 11 sept!

Terugblik: Workshop MLOps in Databricks bij Bright Cubes